Lavazza koffiebonen
Koffie als in een café
Als een echte koffieliefhebber kan een bezoek aan een goed café worden vergeleken met een bezoek aan een goed restaurant - goede koffie is namelijk een echte gastronomische ervaring. Bij een bezoek aan een restaurant heb je misschien wel eens een sommelier gezien, een ober met speciale expertise in wijn.
In de koffiewereld heb je de barista, de tegenhanger van de sommelier. Barista's zijn opgeleid in de kunst van koffie en cultiveren deze met bijzondere passie. Om die reden zijn er ook wedstrijden voor Barista’s, waar ze worden getest op zowel de selectie van koffiebonen, techniek als smaak.
Als je dol bent op de café beleving, begin dan je reis als zelf onderwezen barista, door te kiezen voor dezelfde koffiebonen als het café. Bij Kaffekapslen hebben we café-favorieten samengesteld en geselecteerd, zodat je je koffie-hongerige gasten kunt uitnodigen voor gastronomische ervaringen. Het enige dat nog meer nodig hebt, is een koffiemolen.
Waarom zou ik koffiebonen kiezen?
Bij het plukken van koffiebonen worden ze gedroogd en gefermenteerd, waarna ze geroosterd worden. Het branden benadrukt de natuurlijke smaken in de koffie en de afgifte van suikers die de smaak omhullen in een gekarameliseerde laag.
De ingekapselde smaak van de boon, wordt direct bij het malen afgegeven, daarom geeft versgemalen koffie ook de beste smaakbeleving.
Probeer een van onze soorten betaalbare koffiebonen. Je kunt je versgemalen koffie gebruiken voor filterkoffie, maar natuurlijk ook voor een heerlijke espresso of in je cafetière.
Arabica of Robusta?
Net als bij wijn gaat het bij koffie over welke koffieboon je gebruikt en onder welke omstandigheden deze wordt verbouwd en bewerkt. Het is daarom onmogelijk te beweren dat een koffievariant beter is omdat deze 100% Arabica bevat - omdat het op zich geen kwaliteit is. De smaak en het aroma van de koffieboon hangt af van de natuurlijke samenstelling van de koffieplant, waar ter wereld hij wordt verbouwd, aan welke temperaturen hij is blootgesteld - en heel belangrijk: de bewerking.
Arabica en Robusta zijn beide planten van de soort Coffea. De Coffea-familie bestaat uit meer dan 120 verschillende soorten, maar meestal worden alleen Arabica en Robusta gebruikt voor de koffieproductie. Zoals je misschien weet van appels, is er een groot verschil tussen appelsoorten, ook al zijn het eigenlijk dezelfde vruchten. Sommige kunnen erg zoet zijn, terwijl andere erg zuur zijn. Hetzelfde geldt voor Arabica en Robusta. Je kunt hier meer over de bonen lezen voordat je ze koopt, want in onze teksten beschrijven we precies wat je van elke variant mag verwachten.
De Arabica-boon is een delicate plant die gedijt op berghellingen in de hoogten. De plant gedijt het beste in gematigde klimaten, zonder te veel of te weinig regen - en juist de hoeveelheid regen heeft een grote invloed op de bloeiperiode van de plant. De Arabica-plant is zeer weinig resistent tegen ziekten en insecten, net zoals hij erg afhankelijk is van de oerwouden waardoor hij wordt omringd. Daarom kan het moeilijk zijn om te groeien. Arabica koffie kenmerkt zich door een zoete en ronde smaak doordat het een grotere hoeveelheid natuurlijke suikers en olie bevat.
Robusta daarentegen is, zoals de naam al aangeeft, een veel robuustere plant. Het verdraagt grotere schommelingen in temperatuur en regenval, gaat beter om met ziekten en insecten en is lang niet zo afhankelijk van de rest van de natuur. Robusta wordt daarom vaak gekweekt op grote plantages in Afrika en Azië, waar het gemakkelijk kan worden gekweekt. Robustabonen bevatten meer cafeïne dan Arabica, en worden gekenmerkt door een meer bittere smaak dan die van Arabica. Iets dat het vooral goed maakt om te gebruiken voor espresso en op espresso gebaseerde drankjes. Daarnaast worden Arabica en Robusta vaak gebruikt in koffiemelanges, om elkaar de perfecte tegenhang te geven.
Koffie als in een café
Als een echte koffieliefhebber kan een bezoek aan een goed café worden vergeleken met een bezoek aan een goed restaurant - goede koffie is namelijk een echte gastronomische ervaring. Bij een bezoek aan een restaurant heb je misschien wel eens een sommelier gezien, een ober met speciale expertise in wijn.
In de koffiewereld heb je de barista, de tegenhanger van de sommelier. Barista's zijn opgeleid in de kunst van koffie en cultiveren deze met bijzondere passie. Om die reden zijn er ook wedstrijden voor Barista’s, waar ze worden getest op zowel de selectie van koffiebonen, techniek als smaak.
Als je dol bent op de café beleving, begin dan je reis als zelf onderwezen barista, door te kiezen voor dezelfde koffiebonen als het café. Bij Kaffekapslen hebben we café-favorieten samengesteld en geselecteerd, zodat je je koffie-hongerige gasten kunt uitnodigen voor gastronomische ervaringen. Het enige dat nog meer nodig hebt, is een koffiemolen.
Waarom zou ik koffiebonen kiezen?
Bij het plukken van koffiebonen worden ze gedroogd en gefermenteerd, waarna ze geroosterd worden. Het branden benadrukt de natuurlijke smaken in de koffie en de afgifte van suikers die de smaak omhullen in een gekarameliseerde laag.
De ingekapselde smaak van de boon, wordt direct bij het malen afgegeven, daarom geeft versgemalen koffie ook de beste smaakbeleving.
Probeer een van onze soorten betaalbare koffiebonen. Je kunt je versgemalen koffie gebruiken voor filterkoffie, maar natuurlijk ook voor een heerlijke espresso of in je cafetière.
Arabica of Robusta?
Net als bij wijn gaat het bij koffie over welke koffieboon je gebruikt en onder welke omstandigheden deze wordt verbouwd en bewerkt. Het is daarom onmogelijk te beweren dat een koffievariant beter is omdat deze 100% Arabica bevat - omdat het op zich geen kwaliteit is. De smaak en het aroma van de koffieboon hangt af van de natuurlijke samenstelling van de koffieplant, waar ter wereld hij wordt verbouwd, aan welke temperaturen hij is blootgesteld - en heel belangrijk: de bewerking.
Arabica en Robusta zijn beide planten van de soort Coffea. De Coffea-familie bestaat uit meer dan 120 verschillende soorten, maar meestal worden alleen Arabica en Robusta gebruikt voor de koffieproductie. Zoals je misschien weet van appels, is er een groot verschil tussen appelsoorten, ook al zijn het eigenlijk dezelfde vruchten. Sommige kunnen erg zoet zijn, terwijl andere erg zuur zijn. Hetzelfde geldt voor Arabica en Robusta. Je kunt hier meer over de bonen lezen voordat je ze koopt, want in onze teksten beschrijven we precies wat je van elke variant mag verwachten.
De Arabica-boon is een delicate plant die gedijt op berghellingen in de hoogten. De plant gedijt het beste in gematigde klimaten, zonder te veel of te weinig regen - en juist de hoeveelheid regen heeft een grote invloed op de bloeiperiode van de plant. De Arabica-plant is zeer weinig resistent tegen ziekten en insecten, net zoals hij erg afhankelijk is van de oerwouden waardoor hij wordt omringd. Daarom kan het moeilijk zijn om te groeien. Arabica koffie kenmerkt zich door een zoete en ronde smaak doordat het een grotere hoeveelheid natuurlijke suikers en olie bevat.
Robusta daarentegen is, zoals de naam al aangeeft, een veel robuustere plant. Het verdraagt grotere schommelingen in temperatuur en regenval, gaat beter om met ziekten en insecten en is lang niet zo afhankelijk van de rest van de natuur. Robusta wordt daarom vaak gekweekt op grote plantages in Afrika en Azië, waar het gemakkelijk kan worden gekweekt. Robustabonen bevatten meer cafeïne dan Arabica, en worden gekenmerkt door een meer bittere smaak dan die van Arabica. Iets dat het vooral goed maakt om te gebruiken voor espresso en op espresso gebaseerde drankjes. Daarnaast worden Arabica en Robusta vaak gebruikt in koffiemelanges, om elkaar de perfecte tegenhang te geven.