Koffiegids - Top 10 koffievragen en -antwoorden
Ben je ook concepten en uitdrukkingen tegengekomen die je niet begrijpt, op zoek naar de perfecte koffiebeleving? Met dit artikel zullen we proberen enkele van de meest gebruikte termen uit te leggen, zodat u een expert in koffie kunt worden en niets verkeerd kunt kopen.
Arabica en Robusta - Wat is het verschil?
Alle koffiebonen komen van de koffieplant, waarvan de Latijnse naam Coffea is. Hoewel er meer dan 100 verschillende variëteiten zijn, zijn Arabica en Robusta goed voor 99% van de wereldkoffieproductie.
Arabica is de oudst bekende koffieboon die is gebruikt voor het zetten van koffie, en is nog steeds de meest populaire variëteit. Arabica onderscheidt zich door licht zoet en rond van smaak te zijn. De Arabica plant is moeilijk te kweken, omdat hij gedijt in een zeer bijzondere natuur en omgeving, liefst in hoogte en zonder grote temperatuurschommelingen. Daarom is Arabica-koffie ook duurder in aanschaf. Arabica heeft een hoog natuurlijk suikergehalte, dat vrijkomt bij het branden van bonen, waardoor koffie met Arabicabonen vaak een licht gekarameliseerde smaak heeft.
Robusta is een koffieplant die zich vooral onderscheidt doordat hij makkelijker te kweken is dan Arabica. Het gedijt in plantages, bij een groter temperatuurbereik en is lang niet zo vatbaar voor insectenplagen en ziekten. De koffie heeft een meer bittere smaak en een hoger cafeïnegehalte en wordt vooral gebruikt in melanges met Arabica en voor oploskoffieproducten. Robusta wordt vooral gewaardeerd in de Italiaanse koffietraditie, omdat de speciale smaak perfect is voor dranken op basis van espresso.
Compatibele koffiecapsules?
Compatibele capsules worden soms "kopiecapsules" genoemd. Helaas is dit een beetje misleidend, omdat compatibele capsules niet zomaar kopieën zijn, maar capsules in dezelfde vorm als originele capsules, en met koffie, die in veel gevallen minstens zo goed is als de koffie in "originele" capsules. Het voordeel van compatibele capsules is dat de prijs lager is, ook al is de kwaliteit voor de overgrote meerderheid van de merken van topklasse - en je hoeft dus geen compromissen te sluiten. Het gebruik van compatibele capsules heeft ook geen invloed op de garantie van uw machine.
Wat zijn Lungo, Ristretto en Espresso?
In principe zijn er drie verschillende methoden om koffie te zetten op hetzelfde systeem.
Espresso is een klein kopje koffie dat wordt gemaakt door kokend water onder hoge druk door gemalen koffie te persen. De koffie kan van verschillende koffiebonen zijn en precies gebrand zoals jij dat wilt, maar eigenlijk is espresso een dikkere en intensere kop koffie, maar dan degene die je kent van de filtermachine. Espresso wordt met melk in verschillende hoeveelheden gebruikt om caffe latte, cappuccino, americano en andere populaire caféspecialiteiten te maken.
Lungo wordt op dezelfde manier gemaakt als een espresso, maar waar een gewone espresso meestal zo'n 20-30 seconden duurt, duurt een lungo meestal twee keer zo lang. Voor een lungo wordt geen grotere hoeveelheid koffie gebruikt dan voor een espresso - er wordt alleen meer water gebruikt. Vandaar de naam lungo, wat "lang" betekent. Lungo heeft doorgaans een iets bitterder smaak dan espresso, maar doet meer denken aan een "gewone" kop koffie.
Ristretto is het tegenovergestelde van een lungo, omdat ristretto "kort" betekent. Een ristretto is enorm intens en bevat maar half zoveel water als espresso, maar gebruikt dezelfde hoeveelheid koffie. Daarom wordt ristretto in cafés ook vaak geserveerd met een glas water, zodat je niet overweldigd wordt door de smaak.
Deze termen worden veel gebruikt voor Nespresso-capsules. Bekijk onze selectie capsules voor Nespresso.
Wat is «Crema»?
In verschillende productteksten - ook die u bij ons vindt - kunt u het woord "crema" tegenkomen. Crema is het schuim dat op de koffie ontstaat wanneer deze onder hoge druk wordt gezet. Het schuim ontstaat wanneer de natuurlijke oliën van de koffiebonen eruit worden geperst, waardoor een fijne schuimlaag bovenop het vers gezette koffiekopje wordt gevormd. Het ziet er niet alleen smakelijk uit, maar geeft ook een heerlijk aroma af.
Wat is een Americano?
Zoals de naam al doet vermoeden, is Americano een drank die zijn oorsprong vindt in Amerika, oftewel de Verenigde Staten. Een Americano bestaat uit een espresso shot waaraan heet water is toegevoegd en doet daardoor sterk denken aan een klassiek kopje koffie in grootte en smaak. De smaak is echter anders dan die van traditioneel gezette koffie, die doorgaans bitterder en zuurder is dan de iets zoetere espresso. Americano moet niet worden verward met lungo, dat is ook een grotere kop, maar waar al het water door de koffie loopt, en daardoor bitterder wordt.
Café Au Lait, Latte Macchiato, Cappuccino, Flat White of Cortado? Welke te kiezen?
Houd je meer van koffie met melk, dan zijn er tal van mogelijkheden. Daarom kan het ook moeilijk zijn om erachter te komen welke je moet kiezen. Hieronder hebben we geprobeerd enkele van de meest populaire soorten te beschrijven.
In de afgelopen decennia is er een ware caférevolutie geweest, die onze koffiegewoonten heeft veranderd van klassieke zwarte koffie naar heerlijke koffie en caféspecialiteiten. Een van de nieuwe klassiekers is Cappuccino, een koffiedrank op basis van espresso met luchtige magere melk. De drank heeft een milde en ronde koffiesmaak. Cappuccino wordt meestal geserveerd in een mok en is zo groot als een gewone kop koffie. Een cappuccino bestaat uit ca. 80% melk en 20% koffie.
Latte Macchiato is een luchtige koffiedrank op basis van espresso, die wordt gekenmerkt door zijn drie lagen, die bestaan uit warme melk, espresso en luchtige magere melk. De lagen worden gemaakt door de speciale volgorde waarin het wordt gemengd.Latte Macchiato is ook verkrijgbaar in vele variaties, waaronder: met diverse toegevoegde smaken. Een Latte Macchiato bestaat doorgaans uit ca. 75% melk en 25% koffie.
Flat White is een nieuwere favoriet, die vooral de laatste tien jaar populair is geworden. Flat White lijkt op Caffe Latte, maar bevat meer koffie dan melk en de melk is ook minder schuimig dan in een latte. Het drankje heeft de voorkeur van velen die van koffie met melk houden, maar zonder dat het de kracht van de koffie overstemt. Een Flat White bestaat uit ca. 75% melk en 35% koffie.
Cortado is een kleine, maar uiterst krachtige koffiedrank op basis van espresso. Het bestaat uit een shot espresso, met ongeveer dezelfde hoeveelheid luchtige melk, die wordt afgeroomd zonder schuimig te worden. Cortado is, net als espresso, een drankje waarvan je nipt en langzaam geniet in kleine hapjes - mogelijk. met een beetje suiker. Een Cortado bestaat uit 50% melk en 50% koffie.
Café Au Lait is Frans en betekent simpelweg koffie met melk. In tegenstelling tot de klassieke kop koffie met melk uit de koelkast, wordt de melk in Café Au Lait verwarmd, en in tegenstelling tot Caffe Latté is de melk niet schuimig. Het zorgt voor een aangename en zorgvuldig uitgebalanceerde koffie, met ruimte voor zowel de smaak en sterkte van de koffie als de melkzachte en zoete smaak. Een Café au Lait bestaat doorgaans uit 50% melk en 50% koffie, maar kan variëren waardoor het koffiegehalte hoger is.
Wat is Cold Brew?
Cold Brew wordt ook wel cold brew coffee genoemd en vindt plaats door de koffie langzaam te zetten met koud of water op kamertemperatuur. De techniek komt eigenlijk uit Japan, waar het al eeuwen wordt gebruikt om thee te zetten.
Cold Brew wordt heel eenvoudig gezet door gemalen koffie te mengen met water, dat vervolgens 12-24 uur in de koelkast wordt bewaard. De koffie wordt vervolgens gefilterd door een klassiek koffiefilter. De zetmethode zorgt voor een koffie met een heel ander smaakprofiel, omdat het koude water een andere wisselwerking heeft met de natuurlijke oliën en vetzuren van de koffie. Cold Brew wordt meestal koud geserveerd met ijsblokjes - misschien met een beetje melk en suiker.
Voor het zetten van Cold Brew wordt aanbevolen om versgemalen koffie te gebruiken. Bekijk hier ons assortiment koffiebonen.
Hoe zit het met het milieu - Fairtrade, UTZ, Ecology en alle anderen?
Als je verslaafd bent aan koffie, maar de juiste omgeving wilt kiezen bij het drinken van koffie, dan is er een echte jungle van labels om naar te zoeken. Sommige labels zijn privé, verspreid door stichtingen, sommige nationaal en andere internationaal. Ze hebben gemeen dat ze zijn gemaakt om betere omstandigheden te creëren voor zowel de natuur als de lokale omgeving, maar het verschil zit hem in de instrumenten, de financiële middelen en niet in de laatste plaats de doelstellingen.
Fairtrade en UTZ zijn beide opmerkingen die streven naar een optimale balans tussen natuur en milieu, maar zijn niet hetzelfde als ecologie. Wanneer u kiest voor een product dat is gelabeld met een van de twee, kunt u er zeker van zijn dat er geïnvesteerd wordt in zowel de landbouw als de boeren, die zijn opgeleid en opgeleid om het beste te telen, maar ook met respect voor de natuur.
Als je biologisch nodig hebt, kunnen ze betalen om naar beide EU-milieukeuren te kijken, maar daarnaast zijn er enkele landen met strengere regels voor biologische etikettering.
Ook kunt u ons assortiment biologische koffiebonen bekijken.
Hoe lang is koffie houdbaar?
In vacuüm verpakte koffie is lang houdbaar, bij voorkeur meer dan 6 maanden houdbaar. Maar zodra het vacuüm wordt verbroken, neemt de houdbaarheid af - en bij gemalen koffie is het aroma van de koffie in slechts 14 dagen bijna volledig verdwenen, als je het na gebruik niet luchtdicht opbergt. Het is belangrijk dat u uw geopende koffie op een droge, donkere en luchtdichte plaats bewaart - zonder andere voedingsmiddelen die aroma afgeven.
Koffiecapsules zijn ook vacuüm verpakt en kunnen daardoor lang meegaan.
Wat is de betekenis van koffie branden?
Koffiebranden is een verhittingsproces dat helpt om aroma en smaak te creëren uit de rauwe koffiebonen. Hier geven we een overzicht van wat koffiebranden betekent voor koffie in het algemeen.
Licht gebrande koffie
Licht gebrande koffie heeft een lichtere kleur dan medium gebrande koffie. De koffie oogt lichter en milder.
Wat kenmerkt geroosterde koffie:
- Lichtbruine kleur
- Droog oppervlak
- Hoog zuur
- Fruitig, zoet aroma
- Behoudt de oorspronkelijke eigenschappen van koffie
- Licht gewas
- Hoog cafeïnegehalt
Medium gebrande koffie
De meest voorkomende branding is medium braden. Hier behoudt de koffie veel van zijn smaaknuances. Medium gebrande koffie wordt vaak gebruikt voor filters, pistons en oploskoffie.
Wat kenmerkt medium gebrande koffie:
- bruine kleur
- Droog oppervlak
- Evenwichtige smaak en zuurgraad
- Licht zoet van smaak
- Medium body
- Gemiddeld cafeïnegehalte
Donker gebrande koffie
Je kunt aan donker gebrande koffie zien dat het heel donkerbruin is, bijna zwart. De smaak is sterk en sterk, met een chocolade-achtige smaak. Donker gebrande koffie wordt het meest gebruikt voor espresso.
Wat kenmerkt donker gebrande koffie:
- Donkerbruine kleur
- Licht geolied oppervlak
- Sterke smaak en aroma
- Bitterzoete afdronk
- Volledige lichaam
- Laag zuur
- Gemiddeld cafeïnegehalte